Автентичні українські прикраси в сучасних жіночих образах 2024

Автор
o'go Club мембер Знає про ХР все і навіть більше.
Автентичні українські прикраси в сучасних жіночих образах 2024

Кожен щоденний образ — наш маніфест світові. Це стосується не тільки одягу, взуття, але й зачіски, макіяжу та аксесуарів. Останні особливо доповнюють твій стиль та підкреслюють настрій. Українські аксесуари завжди несли за собою сенси, які зараз як ніколи переживають новий сплеск популярності.

В o’go Club ми за стильні експерименти. Якщо ти любиш виділятися, задаєш тренди або прагнеш показати свій стиль всьому світу, наше ком’юніті тебе підтримає.

Українські традиційні прикраси на шию та вуха, руки — невіддільний атрибут культурного коду. Здається, в жодного народу не було такого розмаїття аксесуарів. Навіть у творах українських письменників та народних піснях часто згадуються намиста.

«Якби мені, мамо, намисто,

То пішла б [я] завтра на місто,

А на місті, мамо, на місті

Грає, мамо, музика троїста»

Вірш «Якби мені, мамо, намисто», Т. Г. Шевченко

Національні прикраси створювалися з великою любов'ю, передавалися з покоління в покоління та зберігали в собі родинні історії. Ми з командою o’go Club пірнули глибше до традицій минулого часу. Пропонуємо і тобі дізнатися, які аксесуари з історією знаходять зараз нові інтерпретації у сучасній українській моді.

 

Найпопулярніші традиційні прикраси

Згадай книги з історії української культури. Пам'ятаєш, які масивні буси з коралів прикрашали жінок? У давнину кілька таких прикрас коштували, як пару волів. А хоча б одна ниточка бісеру вважалася скарбом. Чоловіки, повертаючись з поїздок, обов'язково мали привезти донькам прикрасу у подарунок.

Розглянемо 5 трендів з минулого серед жіночих аксесуарів.

Кольє з натуральних коралів

З історії відомо, що саме такі атрибути і показували соціальний статус жінки. А отже, був принцип: чим більше намистин — тим багатша родина. Найзаможніші могли носити аж до 15 прикрас. Зазвичай коралі нанизували на шовкові шнурки, а одягали на себе за розміром від тоненьких до найбільших.

Автентичні українські прикраси в сучасних жіночих образах 2024

Дукачі

Металеві прикраси, які розбавляли намиста шановних пані. Слово походить від «дуката», тобто срібна монета. Деякий час жінки також носили золоті чи срібні дукати на шиї. Їх вдало комбінували з іншими прикрасами — коралями або намистами з бісеру.

Автентичні українські прикраси в сучасних жіночих образах 2024

Намиста чи буси

Загальна назва для прикрас
із дорогоцінного каміння. Це могли бути перли, бурштин, гранат, різноколірне
скло з вкрапленнями золота. Зараз усі зазначені аксесуари виготовляються
майстринями з різних куточків країни. Можна придбати прикраси у класичному виконанні, а також у сучасних інтерпретаціях — з комбінуванням різних кольорів, матеріалів або у мінімалістичному виконанні.

Автентичні українські прикраси в сучасних жіночих образах 2024

Сережки або кульчики

Теж обов'язковий
елемент образу української жінки. Їх пов'язували з різними повір’ями. Предки
навіть вважали, що прикраси з натурального каміння захистять від головного
болю. Хтось носив золото, як оберіг від лихого ока. Загалом сережки мали
доповнювати цільний образ панянки, тому їх обирали під стиль намиста.

Автентичні українські прикраси в сучасних жіночих образах 2024

Бісер

Це абсолютний мастхев усіх
часів. Мисткині робили з нього неповторні витвори. Саме так з'явилися різні
техніки плетіння: ґердани, шелест, силянки, зґарди, пацьорки. Дехто робив з
бісеру цілі орнаменти, хтось поєднував скло й каміння, інші додавали метал, аби прикраса була більш масивною та дорогоцінною. Поетична душа нашого народу, Леся Українка, дуже полюбляла поєднувати ґердани з різними намистами.

Автентичні українські прикраси в сучасних жіночих образах 2024

Сучасні інтерпретації

Зараз у гардеробі можна часто зустріти вишиванку або піджаки чи джинси з вишивкою. У поєднанні з прикрасами такі луки в стилі кежуал відтворили справжню етноестетику на новий лад. З останніх трендів стало популярним поєднання бісеру з керамічними аксесуарами. У моду ввійшли автентичні деталі — голубки, баранчики, півники на тонких і товстих структурованих шнурках. Пізніше їх почали міксувати з перлами та різним дорогоцінним камінням.

Ювелірні бренди знаходять натхнення у різних національних атрибутах і додають їх у прикраси. У колекціях можна зустріти патріотичні кольори, різні інтерпретації калини, колосків, тризуба, журавлів, барвінку тощо.

Ці аксесуари ідеально пасують до сучасних образів українок та українців. Навіть якщо ти обираєш для себе одяг у стилі кежуал, те саме намисто з голубкою стане родзинкою образу. Воно додасть колориту, підкреслить твою унікальність. Також не забудь про важливі аксесуари від o’go, з якими ти можеш легко прикрасити свої девайси.

Серед них:

Автентичні українські прикраси в сучасних жіночих образах 2024

Ми обожнюємо створювати власний стиль, тому не можемо не порадувати тебе модними брендовими речами. Вони урізноманітнять твої образи. Зараз доступні такі позиції:

  • тепле худі оверсайз, вдале до будь-якого гардероба;
  • бавовняні шкарпетки, що зігріють тебе під час прогулянок з мемберами клубу;
  • яскравий плед, який завжди стане у нагоді.

Ми постійно оновлюємо асортимент мерчу від o’go, тому слідкуй за новинками у розділі.

Створюй свій настрій разом з українськими прикрасами та аксесуарами від o’go. Знаходь унікальний стиль, з яким ти будеш відчувати себе комфортно щодня.

Автентичні українські прикраси в сучасних жіночих образах 2024
*Тютюновмісні вироби для нагрівання не є цілком безпечними та викликають звикання. ** glo™ призначений для повнолітніх споживачів нікотиновмісної продукції.
Оцінити новину:
Щоб оцінити статтю, необхідно авторизуватися
Сподобалася новина? Поділися з другом