Слухай українське — музика, яка не поступається світовим чартам

Автор
o'go Club мембер Знає про ХР все і навіть більше.
Слухай українське — музика, яка не поступається світовим чартам

Українська музика — це беззаперечна родзинка нашої нації. Вона тісно укорінилася в національну ідентичність та стала носієм традицій від поколінь до поколінь. З плином історії українські пісні набували різних форм і значень. То вільно лунали в побуті, то всіляко цькувалися. Саме тому, здобувши незалежність, ми плекаємо в собі українське ще сильніше.

Нині ми спостерігаємо розквіт української музики. Нові виконавці сміливо заявляють про себе, не бояться експериментувати зі стилями, співають солов’їною на повній гучності. Самобутніх та відомих українських артистів ми охоче обговорюємо в o’go Club. Також у ком’юніті ти можеш продемонструвати свої таланти та знайти підтримку у творчих починаннях. Серед однодумців o’go точно знайдеш людей, які розділяють твій музичний смак.

Ну що ж, меломане, пропонуємо тобі поринути у світ нашої музики, зокрема згадати, як усе починалося. А якщо ти ще не пірнув у море україномовного аудіо? Тоді хапай порцію натхнення.

Територія А — перша українська хвиля

У 1995 році на телеканалі ICTV був представлений перший хіт-парад кліпів українською мовою — «Територія А». Це був яскравий початок розвитку нашого шоу-бізнесу. Стиль виконавців та погляди на сюжети кліпів були різними — від авангарду до бунтарського прояву. І саме це приваблювало слухачів. Відчувалося, що наша попкультура стає такою ж вільною й розкутою, як на Заході.

Тоді задавали стиль гурти та співаки, багато з яких уже набули статусу «народних артистів України». Музика була стильною і знаходила своїх шанувальників серед молоді. До речі, про стиль українців читай у нашому іншому матеріалі. А що ж було далі?

З 2003 року почалась історія участі українських артистів на Євробаченні. Україна брала участь у пісенному конкурсі 18 разів. З них отримала 3 перемоги та стала однією з шести країн, які перемагали більше одного разу. Співаки набували великої популярності, навіть якщо просто брали участь у Нацвідборі конкурсу. Цікаво, що в піснях усіх переможців були присутні або етнічні мотиви, або порушувався важливий історичний сенс.

«Етніка — дика естетика»

В українській музиці зараз настала нова ера, коли артисти почали черпати натхнення із фольклору, творів письменників, народних мотивів та включали у свою творчість різні діалекти. Цитати з робіт Тараса Шевченка, Павла Тичини, Лесі Українки нині можна почути у деяких піснях сучасних виконавців. Стильне аранжування та залучення інших артистів для дуетного виконання вдало познайомили слухачів із творчістю українських класиків.

Також в Україні є кілька альтернативних етногуртів, які трансформують давні мотиви на сучасний лад. Серед них: TaRuta, The Doox, Folknery тощо. Це експериментальна музика, яка виконується на старих інструментах, таких як бандура чи трембіта. Їхні пісні зараз знаходять своїх слухачів не тільки в Україні, але й за кордоном.

Ще один прояв етніки в українській музиці — виконання вокальної партії на діалекті:

  • Реперка Gunna Chorna використовує мікс сучасного гіп-гопу та галицького діалекту.
  • Гурт «Курган & Agregat» та Євген Володченко застосовують у піснях слобожанський суржик.
  • Марина Круть — українська співачка та бандуристка, що активно популяризує українські пісні. У її автентичному виконанні можна почути говірку з Хмельниччини.

Як бачиш, українська мова справді глибша, ніж здається. Вона має велику історію та шанує носія з кожного регіону. Детально про діалекти та суржик, які є в Україні, ми розповідаємо у тематичній статті.

З таким підходом в українців усе більше розвивається цікавість до всього творчого, що дає змогу знаходити собі нові захоплення. До речі, в o’go Club є ком’юніті «Майстерня», де ти зможеш розкрити креативний потенціал. Виконуй завдання, шукай нові знайомства та заробляй XP. Мембери o’go Club вже показали свій талант до фотографії, створювали креативні зображення разом зі штучним інтелектом. А зовсім скоро будуть нові завдання з музичним нахилом. Ти також можеш вільно обговорювати різноманітні музичні жанри чи окремі твори з такими ж меломанами, як і ти.

Музичні досягнення

Якщо подивитися на добірку найкращих українських виконавців від Spotify, то серед них можна зустріти пісні таких артистів: KOLA, Shumei, SadSvit, thekomakoma тощо. Хвиля українізації відкрила пісні солов’їною для всього світу. Артисти збирають великі зали за кордоном на благодійних концертах. А світові зірки запрошують їх на свої виступи.

Як бачиш — творчості нашої нації немає меж! Мрієш співати на великій сцені? Або ж опановуєш гітару вечорами після роботи? В o’go Club охоче підтримають тебе у цьому. Адже тут надихають, діляться досвідом та проявляють творчість без обмежень.

Оцінити новину:
Щоб оцінити статтю, необхідно авторизуватися
Сподобалася новина? Поділися з другом