Штрафи за куріння в громадських місцях в Україні

Автор
o'go Club мембер Знає про ХР все і навіть більше.
Штрафи за куріння в громадських місцях в Україні

 

18+ Цей продукт містить нікотин і викликає залежність. Тільки для повнолітніх осіб, які споживають нікотин.

Які наслідки передбаченні за куріння у непризначених для цього місцях?

В Україні заборонено куріння у громадських місцях. З 11 липня 2023 року набули чинності зміни до статті 13 Закону України №2899-IV щодо захисту населення від шкоди вторинного тютюнового диму, і тепер заборона куріння в Україні стосується не лише класичних сигарет, але й предметів для вживання тютюнових виробів, трав’яних виробів для куріння, електронних сигарет, пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння, кальянів.

Далі розповімо детальніше, що означає Закон про куріння для покупців сигарет, пристроїв glo™ та стіків до них, нікотинових паучів VELO, а також де можна курити та які штрафи передбачені за порушення закону.

Перелік громадських місць, де заборонено курити

За Законом громадські місця — це будівлі або місця, які є доступними для громадян. Відповідно заборона куріння діє в наступних локаціях:  

  • заклади охорони здоров’я та їхня територія;
  • навчальні заклади та їхня територія;
  • заклади фізичної культури і спорту та їхня територія;
  • ресторани та інші заклади громадського харчування;
  • об’єкти культурного призначення;
  • органи державної влади, державні установи, органи місцевого самоврядування;
  • підприємства, установи та організації усіх форм власності;
  • готелі та інші місця для розміщення громадян;
  • гуртожитки;
  • ліфти та таксофони;
  • дитячі майданчики;
  • місця загального користування житлових будинків;
  • підземні переходи;
  • вокзали та станції.

Також у перелік місць, де не можна курити, входять громадський транспорт, у тому числі таксі та зупинки для нього.

Які тютюнові вироби заборонено виробляти та продавати

Також з 11 липня запрацювали нові норми, які стосуються виробництва, оптової і роздрібної торгівлі та імпорту для реалізації тютюнових виробів зі смаковими та ароматичними добавками. Зокрема, у Законі йдеться про заборону виробництва наступної продукції:

  • тютюнові вироби, упакування яких повідомляє про смак, запах, будь-які смако-ароматичні або інші добавки чи про їх відсутність;
  • сигарети та тютюн для самокруток з характерним запахом та / або смаком диму;
  • тютюнові вироби, що містять вітаміни або інші добавки, які створюють враження про переваги або призводять до зменшення ризиків для здоров’я;
  • тютюнові вироби, що містять добавки та стимуляторні сполуки, які асоціюються з енергійністю та / або життєвою силою;
  • тютюнові вироби, що містять добавки, які мають властивості робити викиди кольоровими;
  • тютюнові вироби, що містять добавки, які полегшують вдихання диму або засвоєння нікотину.

Обмеження на виробництво, торгівлю та імпорт діють також на тютюнові вироби або їх компоненти, що змінюють запах, смак або інтенсивність диму; тютюнові вироби, фільтр, папір або капсула яких містить тютюн або нікотин.

Також Законом заборонена будь-яка реклама та стимулювання продажу тютюнових виробів, пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння, електронних сигарет, заправних контейнерів та рідин, що використовуються для електронних сигарет.

Де в Україні можна користуватися glo™

glo™ — це пристрій індукційного нагрівання тютюну, з яким можна споживати нікотин без попелу та горіння*. Девайс нагріває тютюн до 250–280 °C. Таким чином виділяється менше неприємного запаху** порівняно із звичайними сигаретами.

Проте пристрої glo™ також підпадають під заборону куріння в громадських місцях, які ми перерахували вище. Відповідно, користуватися девайсами можна на літніх терасах закладів громадського харчування, які не мають даху та не обмежені двома (або більше) стінами, тобто які не є приміщеннями. Однак потрібно впевнитись чи адміністрація закладу не заперечує щодо куріння і, що ці локації не підпадають під категорії заборонених місць для паління описаних нами вище.

Крім того, заборона куріння звичайних та електронних сигарет, використання пристроїв для нагрівання не розповсюджується на спеціально відведені місця в аеропортах. Також заборона куріння тютюнових виробів не діє в приватних помешканнях, автомобілях та інших місцях, не заборонених законом.

Штрафи за куріння у громадських місцях

Штраф за паління в громадських місцях може отримати не тільки курець, але і заклад, на території якого відбулось порушення. Його сума залежатиме від кількості порушень протягом року.

Після першого правопорушення штраф за куріння у громадських місцях становитиме від 51 до 170 гривень. Якщо протягом року людина порушить ще раз, то сума покарання становитиме від 170 до 340 гривень.

Заклад харчування, який дозволив курити на своїй території, буде оштрафований на 3 000 гривень за перше порушення та на 15 000 за наступне. Інші громадські місця, які дозволяють куріння, отримають штраф 1 000 грн та 10 000 грн відповідно.

Санкції для виробників та імпортерів тютюнових виробів

Згідно з Кодексом України про адміністративні правопорушення за торгівлю тютюновими виробами, рідинами, що використовуються в електронних сигаретах, без марок акцизного податку чи з підробленими марками цього податку можна отримати штраф від 3 400 гривень до 10 200 гривень з конфіскацією предметів торгівлі та виручки, одержаної від продажу предметів торгівлі.

Застосування Закону до користувачів VELO

Закон не регулює використання снюсу та нікотиновмісних паучів, зокрема VELO. Нікотиновмісна продукція бренду споживається інакше, тому не має  диму та пополу*** і вона не містить тютюну. Отже, VELO дає можливість споживати нікотин у громадських місцях, не заважаючи іншим і не переживаючи за порушення закону.
*У порівнянні зі звичайною сигаретою під час куріння. Цей продукт не виключає всі ризики та містить нікотин, що викликає залежність. ** У порівнянні зі звичайною сигаретою під час куріння. Цей продукт не виключає всі ризики та містить нікотин, що викликає залежність. ***Цей продукт не виключає всі ризики та містить нікотин, що викликає залежність.
Оцінити новину:
Щоб оцінити статтю, необхідно авторизуватися
Сподобалася новина? Поділися з другом